Tuintrends 2020

Tuintrend 1. Inner Retreat

Een tuin om jezelf terug te trekken en tot rust te komen, dat is wat deze tuintrend beoogt. De vormen binnen deze tuintrend zijn rustige overzichtelijke ronde of afgeronde vormen. Er wordt gebruik gemaakt van zachte kleuren: pasteltinten, aardse kleuren en roze accenten.

De tuin om tot rust te komen

De gebruikte materialen zijn veelal transparant of half-transparant. De beplanting bestaat uit geneeskrachtige kruiden en planten, rustgevende graspluimen en planten met fijne subtiele bloemvormen. Dit alles zorgt voor een beschermd en rustig gevoel in de tuin.

tuintrend inner retreat

Om deze tuintrend in de tuin te creëren zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten

  • de structuur in de tuin moet in evenwicht zijn. Dit in combinatie met organische vormen zorgt voor rust in de tuin.
  • gebruik niet te veel verschillende planten, maar laat planten op verschillende plekken in de tuin terugkomen zodat er eenheid en rust ontstaat.

Tuintrend 2. Blended cultures

Deze tuintrend staat voor een exotische tuin met een mix van verschillende culturen. De basis is een tuin met strakke lijnen die aangekleed is met veel ronde en organische vormen zoals meubels, potten en accessoires.

Het beste van verschillende culturen

Door de aankleding van de tuin wordt er veel gebruik gemaakt van kleur in de tuin. Ook de veel gebruikte exotische accessoires zorgen voor extra kleur in de tuin. Het gebruikte kleurenpalet bestaat uit vergrijsde tinten en felle kleuren. Naast de diversiteit aan accessoires en kleuren wordt er in de tuin ook gebruik gemaakt van een grote verscheidenheid aan planten.

blended cultures

Als basis van de beplanting wordt er gebruik gemaakt van groenblijvende planten en winterharde exoten. Deze worden gecombineerd met planten met bloemen in opvallende kleuren. Ook wordt er in deze tuin veel gebruik gemaakt van planten in potten oftewel kuipplanten.

Een culturele tuin vol met belevenissen

Om optimaal te kunnen genieten van deze tuintrend is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • zorg voor een goede balans in de tuin
  • gebruik exotische planten die goed in ons klimaat passen zoals de Trachycarpus fortunei
  • breng kleur aan door gebruik te maken van bloemen, bladkleur, schors. Denk hierbij ook aan de herfst- en winterkleuren van planten.

Tuintrend 3. Street Savage

De derde tuintrend is de tuin waarin alles kan.

De tuin zonder regels

In deze tuintrend worden de charmes van de straat in de tuin gebracht. Ronde, strakke en organische vormen worden door elkaar gebruikt. De tuinmeubels en accessoires bestaan zowel uit gerecycled als industriële materialen. De gebruikte materialen onderstrepen hiermee de ruwe uitstraling van deze tuintrend.

tuintrend street savage

Het kleurenpalet van deze tuin bestaat uit een reeks krachtige kleuren die gecombineerd worden met betongrijs, natuurlijk beige en industrieel zwart. De beplanting varieert ook sterk in deze tuintrend. Planten worden zodanig gebruikt dat er een verwilderde uitstraling ontstaat. Met daarbij opvallende bloemen met uitgesproken kleuren geeft de beplanting de tuin een unieke sfeer. Dit is een zeer uitgesproken tuintrend waar niet iedereen evenveel van zal kunnen houden.

Om deze tuintrend toe te passen in de tuin is het zeer belangrijk dat:

  • het ontwerp een sterk concept heeft
  • alle verschillende soorten elementen met elkaar verbonden worden om eenheid en een aantrekkelijk beeld te creëren.

Kortom dit is een tuintrend dat vraagt om een sterk tuinontwerp.

tuuintrend 2020