Diensten

Het grotere werk: een tuinontwerp met beplantingsplan

Wilt u meer dan een snelle metamorfose? Toe aan een hele nieuwe tuin? En heeft u daar inspiratie en hulp bij nodig? Mijn doel als tuinontwerper is om u te helpen bij de eerste stap richting uw ideale tuin.

 

“De eerste stap richting uw droomtuin”

 

Een mooie tuin begint met een goed ontwerp. Er is heel veel mogelijk. Een goed tuinontwerp is een aantrekkelijk ontwerp, dat een harmonieus geheel vormt, wat praktisch en duurzaam is en voldoet aan de wensen van u. Bij een tuinontwerp is een beplantingsplan inclusief. Beplanting brengt immers structuur, sfeer, beleving en leven in de tuin. Ik kom graag langs om uw droomtuin een stap dichterbij te brengen.

Mijn werkwijze

Om tot een tuin te komen waarin u lekker kunt genieten worden de volgende stappen gevolgd:

1. Kennismaking

Iedere goede samenwerking begint met een goed gevoel. Om voor u een tuinontwerp te maken dat bij u past, wil ik u graag goed leren kennen. En voordat u het ontwerp van uw tuin aan mij toevertrouwt, geldt dat voor u waarschijnlijk omgekeerd ook. Dit betekent dat ieder tuinontwerp begint met een gesprek bij u thuis over tuinen, wonen, leven en sfeer. En ik vertel over mijn werkwijze, de mogelijkheden en bijbehorende tarieven. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Als u op grond van dit gesprek het idee heeft dat ik iets voor u kan betekenen, zal ik een offerte voor u maken op basis van de omvang en complexiteit van de opdracht. Onze samenwerking begint als u de offerte heeft goedgekeurd.

2. Inventarisatie

Tijdens dit gesprek worden uw wensen en eisen besproken. Samen zoeken we welke sfeer/stijl het beste bij u en uw huis past. Praktische zaken komen aan de orde zoals grondsoort, ligging, erfafscheiding en budget. Bij bestaande tuinen kijk ik naar elementen die opnieuw een plek in de tuin kunnen krijgen. Denk aan een mooie boom of hergebruik van materialen. Als u een goede tekening van uw huis en tuin op schaal heeft dan maak ik daar gebruik van. Mocht dit niet het geval zijn dan zal ik de maten van uw tuin opmeten. Daarnaast maak ik verschillende foto’s.

3. Schetsontwerp en persoonlijke toelichting

Aan de hand van uw wensen en ideeën en de inventarisatie van de situatie ontwikkel ik een concept voor uw tuin. Vanuit dit concept start ik met het maken van een schetsontwerp. Op het schetsontwerp staat de indeling van uw toekomstige tuin getekend op schaal. Paden, terrassen, hagen, bomen, plantvakken en dergelijke worden hierop ingetekend met daarbij een suggestie voor beplanting en bestrating. Ik kom weer bij u langs met het schetsontwerp om deze aan u te presenteren. Om de tekening helder en inzichtelijk te maken, toon ik u sfeerimpressies, foto’s van materialen en/of beplanting. Dit schetsontwerp is de basis voor uw nieuwe tuin. Met uw opmerkingen en aanvullingen kan de volgende stap gezet worden: het schetsontwerp omzetten in een definitief ontwerp.

4. Definitief ontwerp en beplantingsplan

In het definitief ontwerp zijn alle aanpassingen en opmerkingen verwerkt. U krijgt een plattegrond in kleur van uw toekomstige tuin. Bij een goed ontwerp is een beplantingsplan onmisbaar. Beplanting brengt structuur, beweging, sfeer en leven in de tuin. U krijgt dan ook een beplantingsplan afgestemd op uw wensen en rekening houdend met o.a. standplaats, kleur, hoogte en bloeitijden.

Afhankelijk van de complexiteit van de tuin kan het nodig zijn om bepaalde elementen verder uit te werken in een technische tekening om te zorgen voor het beste resultaat. Denk hierbij aan een overkapping op maat, waterelementen of het oplossen van hoogteverschillen. Indien nodig ontvangt u een offerte om een technische tekening te realiseren.

5. Uitvoering en begeleiding

Met de tekeningen van het definitieve ontwerp kunt u de tuin zelf aanleggen of de aanleg uit handen geven. Ik kan u hierbij, indien gewenst, verder adviseren en begeleiden. U kunt hierbij onder andere denken aan het opvragen van offertes, hulp bij het vergelijken van offertes, overleg met de hovenier of beplanting uitzetten. Deze begeleiding wordt aangeboden tegen een tarief van €60,- per uur.

6. Follow up

Na aanleg van uw tuin, houd ik contact met u. Graag kom ik een keer langs om uw tuin te bewonderen. Ook na een jaar kom ik graag bij u kijken. U heeft dan de gelegenheid om uw vragen te stellen en ik geef indien nodig nog tips voor onderhoud, zodat u jaren kunt genieten van uw tuin. Dit is een gratis service die ik aanbied.

Kosten voor een tuinontwerp inclusief beplantingsplan

Een tuinontwerp kost natuurlijk geld, maar het is slechts een fractie van de kosten voor de realisatie en het onderhoud van de tuin. U haalt zoveel voordelen uit een duurzaam ontwerp, dat het de investering ruimschoots goed maakt.

De prijs van het tuinontwerp is afhankelijk van veel factoren zoals de maat van de tuin, persoonlijke wensen en bouwkundige elementen. Ook de hoeveelheid beplanting is bepalend voor het maken van een beplantingsplan. Kortom het maken van een prijsopgave voor een tuinontwerp is maatwerk. Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek zal de prijs met u worden afgesproken. Om u toch een globaal idee te geven ziet u hieronder een indicatie van de kosten:

 • Tuinoppervlakte tot 100 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  ongeveer €865

  • Verlichtingsplan
   €105

 • Tuinoppervlakte 100 - 200 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  ongeveer €1040

  • Verlichtingsplan
   €105

 • Tuinoppervlakte 200 - 400 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  ongeveer €1260

  • Verlichtingsplan
   €135

 • Tuinoppervlakte 400 - 800 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  ongeveer €1600

  • Verlichtingsplan
   €175

 • Tuinoppervlakte 800 - 1000 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  ongeveer €1970

  • Verlichtingsplan
   €210

 • Tuinoppervlakte meer dan 1000 m2

  • Tuinontwerp incl. beplantingsplan

  op aanvraag

  • Verlichtingsplan
   op aanvraag

Nieuwe planten? Een duurzaam beplantingsplan

Is de indeling van uw tuin naar wens, maar is de tuin toe aan nieuwe beplanting of mist u sfeer, “leven” of verandering van de seizoenen? Ook dat kan. Beplanting bepaalt voor een grote mate de sfeer in de tuin doordat het structuur, beweging en leven brengt.

“Er zijn vele mogelijkheden”

 

Wilt u veel bloemen voor het aantrekken van vogels, bijen en vlinders of juist een tuin waar u uit kunt eten. Of heeft u graag ook een groene tuin in de winter. Er zijn is veel mogelijk. Een duurzaam beplantingsplan is misschien wel het belangrijkste én het moeilijkste bij de ontwikkeling van een tuin. Er zijn duizenden soorten planten in diverse groepen waar u uit kunt kiezen. Tijdens het samenstellen van een beplantingsplan houd ik uiteraard rekening met de verschillende factoren zoals grondsoort, standplaats (zon/schaduw), hoogte, bloeitijd, kleur, kleurcombinaties, blad- en bloemvormen, wintergroen of afstervend.

Ik kom graag langs om uw wensen met betrekking tot de sfeer, kleur en mate van onderhoud te bespreken zodat ik een passend en duurzaam beplantingsplan kan maken. Een goed doordacht beplantingsplan leidt tot een mooie tuin die het hele jaar mooi en verrassend is. Het investeren in een goed beplantingsplan verdient zichzelf snel terug doordat het onder andere impulsieve en verkeerde aankopen uitsluit!

 

    “Een goed doordacht beplantingsplan verdient zichzelf snel terug”

Mijn werkwijze

Om tot een goed beplantingsplan voor uw tuin te komen worden de volgende stappen gevolgd:

1. Kennismaking

Het eerste gesprek is vrijblijvend en bedoeld om elkaar te leren kennen. Persoonlijk contact is belangrijk om aan te kunnen sluiten bij uw wensen, uw huis en de omgeving. Ik vertel u over mijn werkwijze, de mogelijkheden en bijbehorende tarieven. Als u het idee heeft dat ik iets voor u kan betekenen, zal ik een offerte voor u maken. Na goedkeuring van de offerte gaan we verder met de inventarisatie.

2. Inventarisatie

Tijdens dit gesprek worden uw wensen en eisen besproken. Er wordt gezocht welke sfeer/stijl het beste bij u, uw huis en tuin past. Praktische zaken komen aan de orde zoals welke kleur, grondsoort en ligging. Daarnaast kijk ik naar planten en bomen die opnieuw een plek in de tuin kunnen krijgen.

Als u een goede tekening van uw huis en tuin op schaal heeft dan maak ik daar gebruik van. Mocht dit niet het geval zijn dan zal ik de maten van uw tuin opmeten. Daarnaast maak ik verschillende foto’s.

3. Beplantingsvoorstel en persoonlijke toelichting

Op basis van uw wensen maak ik een beplantingsvoorstel.Het maken van een duurzaam beplantingsplan vereist naast creativiteit ook een grote dosis plantenkennis. De planten worden op elkaar afgestemd op basis van onder andere kleur, hoogte en bloeitijd. Ik maak vaak gebruik van groepen planten om rust en eenheid te creëren. Om onkruidgroei te minimaliseren, zoek ik naar passende planten bijvoorbeeld bodembedekkers.

Tijdens een bezoek bij u thuis wordt het beplantingsvoorstel aan u gepresenteerd en toegelicht. Om de tekening helder en inzichtelijk te maken, toon ik u foto’s van de beplanting.

4. Definitief beplantingsplan

In het definitieve beplantingsplan zijn alle aanpassingen en opmerkingen verwerkt. U krijgt een werktekening waarbij duidelijk is welke planten waar geplaatst moeten worden. Daarnaast ontvangt een beplantingslijst met foto’s van de planten en de benodigde aantallen.

5. Aanplant

Aan de hand van de beplantingslijst en het beplantingsplan kunt u de planten zelf kopen en planten of een hovenier vragen. Vanzelfsprekend kan ik ook zorgen voor de levering van de planten. Indien gewenst kan ik u helpen met het uitzetten van de beplanting volgens het beplantingsplan waarna u zelf kunt planten. Het uitzetten gebeurt volgens een uurtarief van €60,-.

Kosten voor een beplantingsplan

De prijs van een beplantingsplan is afhankelijk van de maat van de tuin en de hoeveelheid toe te passen beplanting. Kortom het maken van een prijsopgave voor een beplantingsplan is maatwerk. Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek zal de prijs met u worden afgesproken.
 • Tuinoppervlakte tot 100 m2

  • Beplantingsplan
   ongeveer €365

 • Tuinoppervlakte 100 - 200 m2

  • Beplantingsplan
   ongeveer €445

 • Tuinoppervlakte 200 - 400 m2

  • Beplantingsplan
   ongeveer €535

 • Tuinoppervlakte 400 - 800 m2

  • Beplantingsplan
   ongeveer €680

 • Tuinoppervlakte 800 - 1000 m2

  • Beplantingsplan
   ongeveer €840

 • Tuinoppervlakte meer dan 1000 m2

  • Beplantingsplan
   op aanvraag

tuinadvies

Knelpunten in de tuin: tuinadvies

U bent tevreden met uw tuin, maar toch zijn er een of meerdere kleine dingen waar u tegenaan loopt. Denk aan een plek in de tuin waar de planten niet willen groeien of een rommelig hoekje wat u irriteert. Of vindt u dat er teveel of te weinig zon in de tuin is of dat er teveel inkijk is vanaf de straat. Dan kunt u misschien wel advies gebruiken hoe deze knelpunten op een eenvoudige manier op te lossen? Ik denk graag met u mee. Maak een afspraak voor een adviesgesprek, zodat we samen heel wat kunnen bereiken in korte tijd door aan de slag te gaan met de aangeboden ideeën en tips.

 

Voor een adviesgesprek geldt een tarief van €60,- per uur.

tuincoaching

Een snelle metamorfose

Bent u niet helemaal tevreden over uw huidige tuin, maar komt u er zelf niet uit? Alles nieuw is niet altijd de oplossing. Vaak zijn er mooie elementen in een tuin die niet betrokken zijn bij de sfeer omdat de indeling of de tuinsituatie dat niet toelaat.

U hoeft niet meteen de hele tuin op de schop te gooien. Met kleine aanpassingen kunt u een groot effect bereiken. Een struik weghalen of juist een plant erbij. Kleur in de tuin brengen met bloemen of met blad. Een overdekte relaxplek met buitenkachel voor de koelere avonden. Kortom de uitdaging is juist vanuit wat u nu heeft de sfeer te optimaliseren. Ik kom u graag adviseren en maak indien gewenst een passend en duurzaam ontwerp.

sdr

Les in eigen tuin: tuincoaching

U heeft veel zin om uw tuin zelf onderhanden te nemen, maar u zegt helaas geen groene vingers te hebben. Tuincoaching zou dan iets voor u kunnen zijn.

Tuincoaching is eigenlijk les in uw eigen tuin. Ik vertel alles wat u moet weten om een fijne en duurzame tuin te kunnen maken of leer u hoe u zelf uw tuin kunt onderhouden. Ik kan bijvoorbeeld uitleggen hoe u moet snoeien of nieuwe planten moet planten. Ik doe het voor en help zelf even met u mee en daarna laat ik het aan u over. Ook kan ik u bijvoorbeeld informeren over welke materialen, grond en bemesting u het beste kunt aanschaffen of misschien wel achterwege moet laten. Dit en nog veel meer kunt u verwachten van tuincoaching.

 

Voor tuincoaching geldt het tarief van €60,- per uur.