Tuintips

Tips voor een gezonde en sterke tuin

Ziekten en plagen in de tuin zijn vervelend. Planten worden lelijk of gaan dood. Om zo min mogelijk last te hebben van ziekten en plagen in uw tuin is het belangrijk om uw tuin sterk en gezond te krijgen en te houden. Het bestrijden van ziekten en plagen met gif lijkt de makkelijkste oplossing. Dit heeft echter grote consequenties die niet altijd direct zichtbaar zijn. Denk hierbij onder andere aan het vergiftigen van dieren en een verzwakt bodemleven waardoor planten minder goed kunnen groeien.
In plaats van gif is het belangrijk dat u uw tuin sterker maakt tegen ziekten en plagen. Uw tuin ziet er mooier uit en u heeft minder last van aangetaste planten. Met deze tuintips zorgt u voor een gezonde en sterke tuin:

  • gebruik zoveel mogelijk inheemse en/of sterke planten die goed groeien in ons veranderende klimaat
  • gebruik planten die passend zijn bij de grondsoort in uw tuin
  • let goed op de zon/schaduw behoefte van een plant bij het plaatsen van nieuwe planten in de tuin
  • geef kwetsbare planten extra natuurlijke voeding
  • houd planten in de gaten om op tijd te kunnen beginnen met natuurlijke bestrijdingsmethode.

Heeft u vragen over ziekten en plagen in uw tuin? Ik kom graag bij u langs voor een persoonlijk advies.

Snoeien van bomen

Veel mensen kiezen ervoor om te snoeien als de boom kaal is. Dit lijkt een logische keuze, want dan is de takstructuur overzichtelijker en is er minder afval. Toch is het eind van de zomer, begin van de herfst de beste tijd voor de meeste bomen voor een goede snoeibeurt.

De eerste reden daarvan is dat bomen die nog in het blad zitten zich nog actief verweren tegen binnendringende schimmels. Dit voorkomt het ziek worden van een boom en in het ergste geval dood gaan van takken/delen van een boom. Ditzelfde geldt voor ingrijpende snoeibeurten aan het eind van de zomer.

De tweede reden is dat de boom niet te veel voedingstoffen opslaat in zijn wortels. In de herfst nemen bomen namelijk voedzame stoffen (chlorofyl, caroteen en xanthofyl) uit de bladeren op (dit veroorzaakt de mooie verkleuring van het blad) en stoppen dat in de wortels om in het voorjaar kracht te hebben voor de explosie van nieuwe bladeren. Een teveel aan voedingsreserves geeft echter opschot en onnodige nieuwe takken. Kortom bij snoeien van bomen die nog in blad zijn, wordt de voedingsopslag in de wortels aangepast aan de nieuwe vorm en totale massa van de boom.

Heeft u vragen over hoe u eigen bomen moet snoeien? Of als dat ├╝berhaupt nodig is? Graag geef ik u advies en uitleg hierover. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!